A NASA egyik projektjének célja, hogy képesek legyenek oxigént termelni a Marson.

Mars

Kép: NASA Goddard Space Flight Center, CC BY 2.0

A NASA megerősítette a hírt, hogy űrhajósokat juttatna a vörös bolygóra. Ebből kifolyólag egyéb új a Marshoz tartozó projekt finanszírozását is beindították, köztük azt, amely a Marsi kolóniák létrehozását és azok oxigénellátását célozza.

Szakértők, baktériumok és algák felhasználásával oldanák meg oxigén és nitrogén Marson történő előállítását. Így képesek lennének biztosítani a kolónia számára szükséges levegőt. A tervek szerint a Mars talajába helyeznének el speciális modulokat és tartályokat, amelyek ellátnák ezt a feladatot.

Továbbá ha a bolygóra vezető út során is ilyen módon oldanák meg az oxigénellátást, azzal jelentősen csökkentenék a költségeket. Ebben az esetben nem lenne szükség oxigéntartályokra, így nagymértékben csökkenne az űreszköz mérete és súlya.

A felhasználni kívánt mikrobákat különleges szobákban tesztelik. Olyan helyiségeket alakítottak ki, amelyek a legnagyobb mértékben tudják szimulálni a Marsi körülményeket. A bolygón uralkodó sugárzástól a légkör összetételén át a nappalok és éjszakák váltakozásáig mindent képesek szimulálni.

Ezeket a mikrobákat a következő, Mars járó fedélzetén is el fogják helyezni, hogy aztán a talajba ágyazva bizonyítsák életképességüket. A tesztek eredményeit a bolygó körül keringő szonda fogadná és továbbítaná a földre.