Olcsó megoldást nyújt a nyomtatható grafén, amely akár olyan anyagokra is felvihető, mint a papír vagy a műanyag.

grafén

Kép: AlexanderAlUS, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

A grafén önmagában is egy nagyszerű találmány, egy olyan szénatom rács, amely keményebb a gyémántnál és rugalmasabb a guminál, továbbá a vezetési képességei is kiválóak. A gráfén nyomtatását már egy ideje használják, de eddig igen korlátozottak voltak a lehetőségek.

A Manchesteri Egyetem kutatói egy új technikát fejlesztettek ki, aminek köszönhetően grafénnal nyomtathatóvá váltak olyan kényes anyagok is, mint például a textil, papír és a műanyag. Ez az újabb gráfén tinta lehetővé teszi olcsó fogyasztói elektronika gyártását.

Kitágulnak a határok a hordható elektronika területén is, köszönhetően a textilre történő áramkör nyomtatásnak. Azonban hőre érzékeny anyagoknál jelenleg még nem lehet használni, hiszen az eljárás részét képezi egy hőkezelés a hőre keményedő kötőanyagok miatt.

A hőkezelés kiküszöbölésére is kifejlesztettek egy technikát, ami viszont körülményesebbé teszi a nyomtatási eljárást. Hengerekkel préselik össze az anyagra nyomtatot grafént, így érik el a megfelelő vezetőkésességet a szükséges kötőanyagok nélkül.

Az új grafén festék alkalmazható vezeték nélküli technológiákhoz is. A kutatók egy papírlapra nyomtatott 14cm hosszú és 3,5 mm széles csíkot használtak antennaként. A teszt jól sikerült, a nyomtatott antenna használható rádiófrekvenciás és vezeték nélküli technológiák alkalmazására is.