A kísérleti napelem rendszert egy katonai kutatással foglalkozó svéd cég teszteli Dél-Afrikában. Az új rendszer nem fotovoltatikus elven működik, hanem egy sokkal régebbi technológiát gondoltak újra.

új típusú naperőmű

Kép: Jeffrey Barbee, The Guardian

A rendszer hatalmas fényvisszaverő parabolákat használ fel a napfény fókuszálására, az így keletkezett hőt egy Stirling motor segítségéve alakítja forgó mozgássá. Ez a megoldás nem is olyan egyedi, hiszen előzőleg már írtunk egy mérnökről, aki ugyan ezen az elven működő szerkezeteket készített. A Stirling motor lényege, hogy a kívülről érkező hőenergiát képes mozgási energiává alakítani, ez esetben a nap hőjét hasznosítja.

A méretei és a maximális energia kihasználás teszi egyedivé a svéd cég szerkezetét. A hatalmas parabolák felülete 100 négyzetméter, így elképesztő energiát képes fókuszálni. A hatásfoka 34%, így valóban túlszárnyalja a hagyományos napelemeket, amik legjobb esetben is 23%-ot érnek el.

A Dél-Afrikában kiépített rendszer egyetlen egysége, évente átlagosan 80 megawatt áramot képes termelni. A vállalat célja, hogy globálisan kereskedelmi forgalomba kerülhessen a napelemes rendszere.