A bőrönd méretű, kb. 60 cm-es, közel kocka alakú, 65 kg tömegű kísérleti űreszköz, a Procyon ugyanannak a H-2A hordozórakétának az orrkúpja alatt emelkedett fel a magasba, amely a Hayabusa-2 kisbolygókutató űrszondát is indította, tavaly december 3-án.

procyon

Kép: JAXA

A Tokiói Egyetem és a Japán Űrügynökség szakemberei által épített Procyon kijelölt célja egy másik földközeli kisbolygó volt. A kísérlettel azt szerették volna demonstrálni, hogy egy viszonylag kis méretű űrszondával is értékes adatokat lehet gyűjteni, a Földtől majdnem 200 millió kilométeres távolságban. A 2000 DP107 jelzésű, mintegy 800 km-es kis égitestnek egy még apróbb kísérője, holdja is ismert.

De sajnos egyelőre biztos nem fogjuk őket közelről megpillantani. A Procyon szonda gyorsítására szolgáló ionhajtóművek rendszere meghibásodott, így a szerkezet nem képes úgy alakítani a pályáját, hogy a kisbolygót elérje. A 2016 májusára tervezett randevú meghiúsul, mivel a szonda nem tud a terveknek megfelelően idén decemberre visszatérni a Föld mellé, egy gravitációs lendítő manőverre.

A Procyon fejlesztési költsége 4,1 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg volt. Összehasonlításul: a Hayabusa-2 mintegy 240 millió dollárba került. Ez utóbbi szonda rendben halad a tervezett útján.