A Yamal - Európa tranzit gázvezeték rendszer mentén, Lengyelországban található öt kompresszor állomáson üzemelő turbó-kompresszorokra vonatkozó szervizelési és karbantartási szerződést a Siemens nyerte el. A megrendelő az EuRoPol GAZ részvénytársaság, melynek tulajdonosai a lengyel PGNiG, az orosz Gazprom és a lengyel Gas-Trading részvénytársaság.

pipe

Gázvezeték szervizelése - a Siemens fogja biztosítani 16 teljes turbókompresszor szerelvény szervizelését és karbantartását, amelyek mindegyike SGT-600 típusú gázturbinát tartalmaz. A szerelvények a Yamal - Európa tranzit gázvezeték rendszer mentén, Lengyelországban található öt kompresszor állomáson üzemelnek.

Az új megállapodás négy évre biztosítja 16 teljes turbó-kompresszor szerelvény szervizelését és karbantartását. Minden egyes szerelvény egy SGT-600 típusú Siemens turbinát és egy 60P2 Dresser-Rand kompresszort tartalmaz. A szerelvényeket az alábbi városokban található kompresszor állomásokon telepítik: Kondratki, Zambrów, Ciechanów, Włocławek és Szamotuły. Az állomások összes mechanikai teljesítménye 400 MW.

A szerviz megállapodás tartalmazza a berendezések felmérését és ellenőrzését, diagnosztikai szolgáltatásokat, a tartalék alkatrészek szállítását, valamint a tartalék berendezések biztosítását a nagyobb működési megbízhatóság elérése érdekében.

"A Yamal csővezeték kiemelkedő fontosságú a régió számára, tehát kritikus jelentősége van a csővezeték fenntartásához alkalmazott technológia folyamatos megbízhatóságának és optimális működési teljesítményének" - mondta Thorbjoern Fors, aki az Elosztott Energiatermelés és Kompresszorok üzletág vezérigazgatója a Siemens Energiatermelési Szolgáltatások részlegén belül. "Alig várjuk, hogy szolgáltatási technológiánk és szaktudásunk legmagasabb szintjét nyújthassuk a kompresszor szerelvények kezelése során ezen az öt állomáson."

Az öt kompresszor állomást úgy tervezték, hogy segítse a gázáramlást a tranzit gázvezeték lengyelországi szakasza mentén. A kompresszor állomásokon található turbina-meghajtású kompresszor egységek ellensúlyozzák azokat a nyomásveszteségeket, amelyek a gáz csővezetéken keresztül történő áramlása során lépnek fel.

A lengyel területen található Yamal-Európa csővezeték rendszer része annak a gáz távvezetéknek, amely az oroszországi Yamal félszigettől kiindulva Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül éri el Nyugat-Európát. A gáz távvezeték e szakasza tartalmazza az öt kompresszor állomást, mérőállomásokat, valamint a folyamatok közötti kommunikációt biztosító rendszereket és a SCADA rendszert.

A Yamal csővezeték lengyel szakaszából körülbelül 684 km az EuRoPol GAZ részvénytársaság tulajdonában van. A társaság gázszállítási szolgáltatásokat nyújt belföldi és külföldi ügyfeleknek. A többlet kapacitásokat a GAZ-SYSTEM Részvénytársaság kezeli, amely gáztovábbító szolgáltatásokat nyújt a Yamal - Európa tranzit gázvezeték rendszeren keresztül. Mióta 1999-ben elindult a csővezetéken át a gázszállítás, több mint 400 milliárd köbméter gázt juttattak el a célállomásokra.