A múlt hónapban az Audi meglepte az egész világot, amikor bejelentette az e-dízelt. Most egy hasonlóan meglepő bejelentést tett, úgy tűnik a benzines autók számára is van egy innovatív üzemanyaga.

audi e-benzin

Kép: Crazy Engineers

Az Audi bejelentette az e-benzint, amelyet növényekből készít. Az új üzemanyagot az Audi egyik partnere állította elő, mégpedig a francia Global Bioenergies fejlesztette ki, ezt a szintetikus benzint.

A magas minőségű üzemanyagot növényekből állítják elő, a végeredmény benzol és kén mentes, így nincs káros anyag kibocsátása. A Global Bioenergies vezetője szerint ez korunk nagy találmánya, hiszen mindannyiunk közös célja hogy zöldek legyük.

A kutatást 2014-ben kezdték meg az e-benzin után. Az eljárás során egy különleges biomasszából erjesztéssel hoznak létre izobutánt, amit aztán kondicionálnak és megtisztítanak, majd nagy nyomás segítségével folyékony halmazállapotúvá alakítják. Az így kapott folyadék egy része átalakítható izooktán üzemanyaggá, amelyből végül százas oktánszámú benzint lehet előállítani.

Jelenleg még hagyományos üzemanyaggal dúsítják a keveréket, hogy a megfelelő minőséget érhesse el. De a cég szerint a későbbiekben az e-benzin önállóan is megfelelő teljesítményt fog nyújtani. Jelenleg még kísérleteznek a különböző üzemanyag összetételekkel, és hogy azok milyen hatással vannak a motorra. Ha ezek a kísérletek befejeződtek megkezdődhet a járműves tesztelés is.