Képzeljünk el egy olyan kézi szerszámot, amely önállóan tudja, mit kell tennie. Képes segíteni a még tapasztalatlan felhasználónak, hogy a megfelelően végezhesse el az adott feladatot.

cooperative_robot

A Bristoli Egyetem kutatói egy újszerű koncepción dolgoznak, ami a későbbiekben az imént felvázolt kézi szerszámok megvalósulását eredményezheti. Azt vizsgálják, hogyan lehet, egy olyan robot eszközzel együtt dolgozni, amely gondolkozik és reagál a különböző helyzetekre. Egy olyan robot eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amely szó szerint „kezünk alá dolgozik”.

A szerkezet lényege, hogy az eddigieknél nagyobb függetlenséget adjanak egy eszköznek, amely tisztában van milyen céllal hozták létre, és ezt a célt hivatott tökéletesen végrehajtani egy ember segítségével. Ezzel az eszközzel egy magasabb szintre kerülhet az ember és gép közti együttműködés.

Az eszköz használója az eszköz mozgatásával megpróbál végrehajtani egy feladatot, az eszköz viszont ezt a mozgást kiegészítve teszi lehetővé, hogy a legtökéletesebb legyen a végeredmény. Ezzel teljesen autonóm módon reagál a robot, és kijavítja a használója esetleges hibás mozdulatait.

A kézi eszközök önállóságát kutatva arra jutottak, hogy az a legjobb választás, ha az eszköz teljesen önálló, így érhető el a legnagyobb hatékonyság munka közben.