Sokan még kiforratlan technológiaként tekintenek a 3D-s nyomtatásra, és úgy gondolják jelenleg csak ”játékszerek” előállítására alkalmas. Azonban ez már régóta nincs így, több területen is alkalmazzák már ezt a lehetőséget.

3d printer

Kép: Subhashish Panigrahi, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Nem csak tervezik a 3D-s nyomtatással történő alkatrészpótlást, már a valóságban is alkalmazzák ezt a módszert. Olyan fontos rendszerek esetében is élnek ezzel a lehetőséggel, mint az utasszállító repülőgépek sugárhajtóműve.

A három dimenziós nyomtatás gyors és költséghatékony megoldást nyújthat alkatrészek pótlására. A nyomtatott alkatrészek a kiemelten szigorú műszaki és biztonsági feltételeknek is megfelelnek. Ennek köszönhető, hogy bizonyos Boing és Airbus repülőgépeken már nyomtatott alkatrészek találhatóak.

Jelenleg a sugárhajtóműben található kompresszorbemenet hőmérséklet érzékelőjének burkolata készült ilyen módon. Az alkatrész megkapta az Amerikai Légügyi Hatóság engedélyét. Valószínűleg ez csak az első lépés, a későbbiekben még több alkatrészre kaphatnak engedélyt. Pár éven belül teljesen megszokottá válhat az alkatrészek nyomtatása akármilyen eszköz esetében.