Az ICRA 2015 konferencia sztárja egy kisméretű lapos robot volt, amely képes alakot változtatni.

origami_robot

A robotot a Német Technische Universitat Informatikai tanszéke és a MIT (számítógép-tudomány és a mesterséges intelligencia labor) embereinek együttműködéséből született. A robot a redőinek köszönhetően képes a helyzetváltoztatásra, egyedi mozgásának és alakjának köszönhetően akár a víz felszínén is tud haladni, akár egy apró csónak.

Különös rezgésszerű mozgásával „sétál”, ami első ránézésre kicsit ügyetlennek tűnhet, azonban tökéletesen képes manőverezni és különböző felületekkel is megbirkózik. Képes apró tárgyakat célba juttatni, vagy akár a hátán szállítani. Könnyedén megbirkózik különböző tereptárgyakkal és akadályokkal is.

A robot szerkezete a legminimálisabb módon épül fel, tartalmaz egy mágnest, továbbá a hajtogatható részei egy úgynevezett PVC szendvicsből állnak, amely részeit a maximális pontosság érdekében lézerrel vágtak. Ennek ez egyszerű felépítésnek köszönhetően egy pohár acetonba helyezve a robot könnyen megsemmisíthető, pusztán a mágnes marad hátra.

origami robot gif

A jövőben a robotot megpróbálják még kisebbre tervezni, így képes lehet gyógyászati célokat is ellátni az emberi testbe helyezve.