A Cisco tizedik alkalommal tette közzé Visual Networking Index™ előrejelzését, amelynek egyik fontos következtetése, hogy az Internet Protocol alapú adatforgalom 2014 és 2019 között megháromszorozódik és eléri az évi 2 zettabájtot . Az adatforgalom emelkedését az internethasználók számának növekedése mellett a gép-gép közötti kapcsolatok és a személyes eszközök terjedése, a gyorsabb szélessávú kapcsolatok és a fejlett videoszolgáltatások magyarázzák.

hálózat

A Cisco prognózisa szerint a globális IP alapú forgalom a 2014-ben mért 59,9 exabájtos adatforgalomhoz képest 2019-re el fogja érni a havi 168 exabájtot, így 2019-ben a hálózatok már nagyobb adatforgalmat bonyolítanak majd le, mint a korábbi „internet-korszak” éveiben együttvéve.

Regionális trendek: Kelet-közép-európai regionális trendek

  • Kelet-közép Európában 2014 és 2019 között az IP alapú adatforgalom ötszörösére bővül, ami 35%-os éves növekedési ütemet jelent.
  • Az internetes adatforgalom 2019-ben 170-szer akkora lesz, mint a régió 2005-ös teljes internetforgalma.
  • Ezen belül a mobil adatforgalom 2014 és 2019 között a 14-szeresére emelkedik, ami 71 %-os éves növekedést jelent. A mobil eszközök 2019-ben az IP alapú forgalom 22%-át adják majd a régióban, szemben a 2014. évi 7%-kal.
  • Az IP videoforgalom 7-szeresére növekszik 2014 és 2019 között. Ez 49%-os éves növekedésnek felel meg.
  • Az internetes videoforgalom (üzleti és lakossági forgalom együttesen) 2019-ben a teljes internetes adatforgalom 71%-át adja majd, szemben a 2014. évi 43%-kal.
  • Kelet-közép Európában 2019-ben várhatóan egymilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz, ez megközelítőleg személyenként 3,3 hálózatba kapcsolt eszközt jelent. 2019-re az IP alapú adatforgalom 27%-át adják a régióban a személyi számítógépek (ez az arány 78% volt 2014-ben), 4%-át a televíziók, 66%-át a hordozható eszközök (okostelefonok, táblagépek), és 2,5%-át az M2M kapcsolatok.
  • A régióban az átlagos szélessávú hálózatok sebessége 2,2-szeresére, azaz 20,1 Mbp/s sebességről 44 Mbp/s-ra, növekszik 2014 és 2019 között.

A globális internet forgalom alakulásának mozgatórugói

  • Több internetező – A vezetékes- és mobilhálózatok terjedésével egyre többen rendelkeznek hálózati és internetes hozzáféréssel. 2014-ben 2,8 milliárd internetes felhasználó volt, amely a világ 7,2 milliárdos népességének 39 százaléka. 2019-re megközelítőleg 3,9 milliárd internethasználó lesz, amely 51 százalékát teszi majd ki a várhatóan 7,6 milliárdos népességnek (Forrás: Population Division of the Dept. of Economic & Social Affairs of the United Nations).
  • Az eszközök és hálózati kapcsolatok terjedése – 2019-re a hálózati eszközök és kapcsolatok száma eléri a 24 milliárdot (ez a szám 2014-ben 14 milliárd volt), így a szolgáltatóknak fel kell készülniük az eszközök áradatára. Ezek az eszközök lehetnek táblagépek, okostelefonok, interneteléréssel rendelkező nagyfelbontású (ultra-high definition - UHD) televíziók, M2M kapcsolatok, valamint testen viselhető eszközök. 2019-re globálisan 3,2 hálózati eszköz vagy kapcsolat jut majd egy főre. Ez a szám 2014-ben 2 volt. A szolgáltatóknak ki kell dolgozniuk egy átfogó IPv6 stratégiát, továbbá fejlettebb intelligenciára, hálózatkezelésre és biztonságra is szükség lesz. 2019-re a vezetékes- és mobileszközök, illetve hálózatok 41 százaléka lesz IPv6 kompatibilis, amely közel duplája a 2014-es 22 százaléknak.
  • A vezetékes szélessávú kapcsolatok gyorsulása – A globális átlagos szélessávú sebesség a 2014-ben mért 20,3 Mbp/s-ról 42,5 Mbp/s-re növekszik 2019-re. Regionális szinten átlagosan továbbra is Nyugat-Európában és Ázsiában találjuk a leggyorsabb szélessávú vezetékes kapcsolatokat. 2019-re a világ szélessávú vezetékes kapcsolatainak 33 százaléka gyorsabb lesz, mint 25Mpb/s. (A mobilhálózatok sebességével a februárban kiadott Cisco® Visual Networking Index globális mobil adatforgalomra vonatkozó 2014-2019-es előrejelzése foglalkozik)
  • Új és fejlettebb videoszolgáltatások - 2019-re az IP videó aránya a teljes IP alapú forgalmon belül várhatóan 80 százalékra növekszik, szemben a 2014-ben mért 67 százalékkal. A lakossági-, üzleti-, és mobilfelhasználók az összes hálózat- és eszköztípuson igénylik a fejlett videoszolgáltatásokat. Ezen a területen a szolgáltatás minősége, könnyű kezelhetősége, a megfelelő tartalom és a felhasználói élmény, illetve az ár lesz a siker kulcsa a felhasználók eléréséhez.
  • Wi-Fi és mobilkapcsolatok - A Wi-Fi- és mobilkapcsolattal rendelkező eszközök 2019-re az IP forgalom 67 százalékát teszik ki: a Wi-Fi 53 százalékot, míg a mobilhálózat-alapú megoldások 14 százalékot. 2014-ben az IP alapú forgalom 42 százaléka zajlott Wi-Fi-n, a mobil részesedése 4 százalék, a vezetékesé pedig 54 százalék volt.
  • Az Internet of Everything (IoE) és M2M kapcsolatok növekedése – Az IoE-trend kézzelfogható növekedést mutat, az M2M kapcsolatok száma pedig háromszorosára növekszik az elkövetkezendő 5 év során, így 2019-re 10,5 milliárd ilyen kapcsolat lesz. Ennek oka az IoE széleskörű elterjedése egyrészt a különböző ágazatokban (mezőgazdaság, egészségügy, gyártás, kiskereskedelem, szállítmányozás), másrészt az otthonokban (videós biztonsági berendezések, okosmérők, világítás és hőmérséklet szabályozók stb.).
    • A növekedés a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök esetében lesz a leggyorsabb (8,6-szoros).
    • 2019-re az M2M kapcsolatok 48 százalékát a hálózatba kapcsolt otthoni megoldások adják majd.
  • Online játékok – A Cisco előrejelzése szerint jelentős növekedés várható az online játék-letöltések területén is, amelynek lehetőségét a játékkonzolok megnövekedett tárolókapacitása mellett a felhők irányába tartó növekvő feltöltési forgalom, és az üvegszálas kapcsolatok terjedése teremti meg.
  • Új szolgáltatások bevezetése – Az online zene lesz a leggyorsabban növekvő otthoni internetes szolgáltatás. 2014 és 2019 között 7,7 százalékos éves növekedést produkálva 1,2 milliárd felhasználóról 1,7 milliárdra bővül. A mobil helyfüggő szolgáltatások (mobile location-based service - LBS) lesznek a leggyorsabban növekvő fogyasztói mobilszolgáltatások, üzleti területen pedig az asztali és személyes videokonferenciák.

A Cisco VNI adatai szolgáltatói szemszögből

  • Az egyre növekvő számú, hitelesítést igényelő eszközök (táblagépek, okostelefonok és M2M kapcsolatok) miatt nem csak a sávszélesség növelése lesz követelmény az elkövetkezendő öt év során.
  • A fejlett videoszolgáltatások, mint a HD/ultra HD videó és az M2M alkalmazások elterjedése újfajta kihívások elé állíthatják a szolgáltatókat a sávszélesség és a skálázhatóság tekintetében. A lakossági-, üzleti- és mobilfelhasználók továbbra is igényelni fogják a fejlett videoszolgáltatásokat az összes hálózat- és eszköztípuson.
  • Az üzleti videoalkalmazások, mint például a HD- és a web alapú videokonferenciák, valamint a VoD (Video on Demand) folyamatos terjedése további hálózatvirtualizációt igényel. 2019-re a havi IP alapú adatforgalom több mint kétharmada (67%) érkezik majd a mobilhálózatok és Wi-Fi kapcsolatok irányából. A szolgáltatóknak fontos lesz a differenciált és új bevételi forrásokat teremtő mobilstratégiák bevezetése.
  • Kiemelt figyelmet kell fordítani az alkalmazások támogatására mind vezetékes, mind a mobil rendszereken. Több szolgáltató is aktív együttműködést alakított ki alkalmazás- és tartalomfejlesztőkkel annak érdekében, hogy minél egyedibb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani.

A Cisco VNI mobil adatforgalomra vonatkozó előrejelzésének módszertana A Cisco VNI mobil adatforgalomra vonatkozó 2014-2019-as tanulmánya független elemzők előrejelzésein, valamint a tényleges mobil adatforgalmat felmérő vizsgálatok eredményein alapul. Erre épülnek a Cisco saját becslései többek között a mobil alkalmazások terjedésére és az átviteli sebességre vonatkozóan. A részletes módszertan leírása megtalálható a teljes jelentésben. Az elmúlt 10 évben a Cisco VNI tanulmányát kormányszervek, hálózati szabályozók, egyetemi kutatók, távközlési cégek, műszaki szakértők, valamit az ipari és üzleti médiumok, illetve elemzők egyaránt alkalmazták, segítve munkájukat a digitális jövő megtervezésében.