Egy kísérlet során a vezeték nélküli routerek által küldött rádióhullámokat fogták igába, hogy egy eszköz segítségével egyenárammá alakítsák.

router

Kép: nrkbetaCC BY-SA 2.0

A kísérlet során módosított elektromos eszközöket használtak, amelyeket elláttak egy speciális „WiFi töltővel”, és elhelyeztek a házban egy WiFi routert.

A router csak akkor generál elég jelet, ha valaki folyamatosan böngészik az interneten. Azonban ha a vezeték nélküli hálózatot nem használja senki a rádiójelek is elcsendesednek. Ebből kifolyólag írtak egy szoftver, ami folyamatosan értelmetlen adatokkal fogta munkára a routert, ha épp senki nem használja a hálózatot.

A technológia segítségével nem sikerült az eszközöket feltöltött állapotban tartani, azonban lassabban merültek le. A hagyományos WiFi routerek soha sem fognak elég erős jelet előállítani, hiszen szigorú szabályok korlátozzák ezt. Ennek ellenére a kísérlet bebizonyította, hogy a technológia működőképes.

Egy vállalat megoldást hozott a jel gyengeségégének kiküszöbölésére. Egy úgynevezett Cota rendszert használó vezeték nélküli hub-ot hozott létre, amely folyamatos rádióhullámot generál. Az eszköz a WiFi routerhez hasonlóan egy watt energiát közvetít, ami nem elegendő egy eszköz töltéséhez, azonban ezer antennával rendelkezik, továbbá egy pontban képes koncentrálni a jeleket. Az hub segítségével sikerült egy hagyományos telefont többször is feltölteni egy nap folyamán. Azonban a szakértők mégsem látnak rá esélyt arra, hogy elterjedjen ez a technológia.