Az eddigi tapasztalatok szerint a duális képzési formában résztvevő hallgatók sokkal motiváltabbak. A hagyományos tanrendben résztvevőkhöz képest a lemorzsolódásuk minimális, tanulmányi átlaguk több mint fél jeggyel jobb.

hallgatók

A duális képzés további nagyszerűsége abban rejlik, hogy általa képesek összehangolni a műszaki felsőoktatás kínálatát és a különböző iparágak keresletét, így fenntarthatják a műszaki munkaerőpiac kiegyensúlyozottságát.

A hallgatók számára előnyös, hogy párhuzamosan részesülnek az elméleti és a gyakorlati képzésben, így szorosabb kapcsolatot tudnak ápolni saját szakmájukkal. Elhelyezkedési lehetőségük is kiugróan magas, hiszen már releváns gyakorlatot szerezhettek a képzés során.

A duális képzés során az oktatási intézményekben folytatott elméleti és a vállalatoknál zajló gyakorlati képzés párhuzamosan történik. A hallgatók a vállalattól a minimálbér 60%-át kapják a képzés ideje alatt.

Idén műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi szakon indultak duális felsőfokú szakképzések Magyarországon.