A tervek szerint sikerült a Siemens H-osztályú gázturbina első beindítása a kombinált ciklusú erőműben Lausward területén, ami Düsseldorf hagyományos villamos energia ellátó telephelye. Ez egy újabb mérföldkövet jelent az erőmű építése során, amely az ütemterv szerint 2015 végén kezdi el a kereskedelmi működést.

gázturbina siemens

Kép: Siemens

Az 595 megawatt villamos teljesítménnyel és 61 százalék feletti hatásfokkal működő, új lauswardi kombinált ciklusú erőmű mindkét paraméter tekintetében új rekordot fog felállítani. Továbbá az erőműben termelt gőz egy részét Düsseldorfban a városi távfűtő rendszer fogja felhasználni. Egyetlen erőmű egységből maximum 300 MWth távfűtő kapacitás nyerhető ki. Ily módon a földgáz fűtőanyagként is történő felhasználása során az összhatásfok 85 százalék körüli értékre nő. Ezek a rekord számok a düsseldorfi Lausward erőművet a világ leghatékonyabb és leginkább környezetbarát erőművei rangsorában a csúcsra emelik.

"Ez az erőmű igen nagy kihívást jelentő projekt. Az erőmű építése pontosan az ütemterv szerint halad, a düsseldorfi városi közmű cégekkel történő kiváló együttműködésnek, valamint a kulcsrakész erőművek létesítése terén szerzett tapasztalatainknak köszönhetően. Több mint 700 nap során, 1,8 millió munkaórát követően egyetlen jelentésre érdemes baleset sem fordult elő, ami a telephelyen folyó építési munkát példaértékű projektté teszi a munkaegészségügy és munkabiztonság szempontjából" - jelentette ki Lothar Balling, aki a Projektirányítás üzletág vezetője a Siemens Energiaellátás és Gáz részlegén.

"Nagyon örülünk az építési területen tapasztalt előrehaladás láttán. Kiváló az együttműködés a Siemens-szel, a költségek és az ütemezés a megadott kereteken belül vannak" - fejti ki nézetét Udo Brockmeier, a Stadtwerke Düsseldorf igazgatótanácsának elnöke.