Sokan úgy tekintenek a felújított Nagy Hadron Ütköztetőre, mint a részecske fizika végére, hiszen nemsokára választ kapunk mindenre.

CERN

Kép: Harp, CC BY-SA 3.0

A 27 hónapos leállás után ismét megkezdték a kísérleteket Franciaország és Svájc határában, de vajon a Higgs-bozon felfedezése után most mit keresnek? Erre maguk a kutatók sem tudják a választ, jelenleg különböző elméleteket igazoló adatokat keresnek.

Az egyik ilyen elmélet a szuperszimmetria, amely bizonyítékot szolgáltathat a sötét anyag létezéséről. A szuperszimmetria bizonyítása, a Higgs-bozon mellett egy újabb jelentős darabja lenne a kirakósnak, amely a világegyetem megértéséhez vezet.

Szintén jelentős eredményt hozna a monopólusok felfedezése. Ezt a jelenséget úgy lehetne leírni, mint egy mágnest, amelynek csak északi vagy déli pólusa van.

Összességében jelenleg még csak nem is körvonalazódik a kutatók számára, hogy mit is fognak találni a kísérletek során. Ez egy új kezdet lehet a részecskefizikában, de ha nem találnak semmi újat az is egy jelentős eredmény lehet az elméletek szempontjából.