A Per Aarsleff AS építőipari céggel létrehozott konzorcium tagjaként a Siemens kilenc vasútvonal villamosítására kapott megbízást a Banedanmark dán vasúttársaságtól.

vasúthálózat

"Dánia vasúti hálózatának mintegy 1.300 kilométernyi hosszát elektromos felsővezetékkel fogjuk kiépíteni. Ez olyan dolog, amire büszkék vagyunk, és ami mutatja technológiánk versenyképességét" - mondta Elmar Zeiler, a Siemens vasút-villamosítási üzletágának vezetője. "Felsővezeték rendszereink növelik a vasútvonalak (vágányutak) rendelkezésre állását és költséghatékonyságát, ugyanakkor a dízelvontatás zöld (környezetbarát) alternatíváját kínálják az üzemeltetők számára." A villamosított vasúthálózatok 160 és 250 km/óra közötti sebességet, valamint csökkentett üzemeltetési és karbantartási költségeket tesznek lehetővé.

A villamos vontatást világszerte a leghatékonyabb, leggyorsabb és leginkább környezetbarát eszköznek tartják a személy- és teherszállítás területén. Jelenleg Dániában is a vasút-villamosítás óriási fellendülése tapasztalható. 2016 végéig a Siemensnek Dánia vasúthálózatának kilenc sínpályáját kell felszerelnie felsővezetékkel (2 x 25 kV). A villamosenergia szolgáltatás céljára alállomásokat, transzformátor állomásokat és távvezérlő berendezéseket fognak telepíteni. Ez az ambiciózus projekt az Esbjerg és Lunderskov közötti, 57 kilométer hosszúságú szakasz villamosításával fog indulni az ország déli részén.