Több mint fél év után bejelentkezett a Philae, a tavaly november óta néma leszállóegység ismét aktív az üstökösmag felszínén.

Philae

Kép: ESA

A Philae vasárnap, magyar idő szerint 22:28-kor „üzent” a földi irányítóknak, a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstökös körül keringő Rosetta szonda közvetítésével. Ez volt az az időpont, amikor a több mint 300 adatcsomagot vették az Európai Űrügynökség darmstadti iránytóközpontjában.

A jelek szerint a Philae képes volt átvészelni a 2014. november 15. óta tartó hibernációt, ami alatt a napelemeit nem érte elegendő besugárzás ahhoz, hogy a műszerek működéshez elegendő elektromos energiát termeljen. Ahogy az üstökös közelebb került a Naphoz, a rádiókapcsolatot 2015. március közepe óta próbálták felvenni a Philae-vel – egészen mostanáig sikertelenül. A jelek szerint a Philae most „jól van”, üzemi hőmérséklete -35 °C, napelemeinek teljesítménye 24 W. Egyelőre 85 másodpercen át kommunikált az anyaszondával. Az adatok első elemzése arra utal, hogy a Philae már korábban felébredt, memóriájában további adatcsomagokat tárol. Az irányítók most a következő kapcsolat lehetőségére várnak. Hamarosan bizonyára többet is megtudunk a történtekről!