A baglyok hangtalan szárnya inspirálta a mérnököket, hogy egy új szélerőmű rotort fejlesszenek ki.

szelturbina

A szélerőművek miatt aggódnak a természetvédők, mind a szárazföldi mind a tengeri élőlényeket megzavarhatja a rotorok zaja. Továbbá a lakott területek közelében telepített szélerőművekre is többször érkezett már panasz.

Nigel Peaks, a Cambridgei Egyetem kutatója, a ragadozó madarak szárnyához fordult melyek jellegzetessége csendes lopakodó repülés. Egészpontosan a baglyok szárnyát vette alapul, amely kiemelkedik a többi közül hangtompító képességeit tekintve.

A bagoly szárnyfelülete áramvonalas, ugyanakkor a tollazat egy egyenletes mintáját képez rajta. Ez a minta csökkenti a szárny felületén képződő nyomást, így csökken a kibocsájtott hanghullám is.

bagoly-szárny

A kutatók a rotor tervezésekor ugyanezekre a tulajdonságokat próbálták szimulálni. Bordákkal látták el a rotor felületét, így utánozva a bagoly tollazatának mintáját. A végeredmény egy sokkal halkabb rotor lett. A zajcsökkentés akkor volt a leghatékonyabb, ha a szárnyon található bordák 1 milliméteres távosában helyezkedtek el egymástól.

Ezzel az új formával akár több energiát is termelhetnek, hiszen sok helyen szándékosan fékezik a szélerőműveket a túlzott zaj miatt. Az új rotorokkal azonban ezzel nem lenne szükség, hiszen nem keltene zajt nagy sebességű forgásnál sem.