A gyártásban dolgozók gyakran akár tíz tonnának megfelelő anyagot is megmozgatnak egy nap. Ebből kifolyólag sok munkavállaló szenved izom, ízületi, vagy egyéb a mozgással összefüggő megbetegedésben.

exoskeleton

Kép: PHYS

Nemrég bemutatták ez első exoskeleton prototípusát, amely nagyban segíthet az ilyen jellegű megbetegedések kiküszöbölésében. Az exoskeleton egy külső támogató keret, amely együtt mozog viselőjével és nagyobb súlyok emelésénél átveszi a terhelést.

Ma már a legtöbb munkát robotok végeznek a gyárakban, azonban továbbra is vannak olyan feladatok, amelyek túl bonyolultak a robotok számára. Az ilyen feladatokat ellátó gyári munkások fizikai igénybevételét szeretnék csökkenteni az exoskeleton által.

Eddig csak a mozivászonról ismert exoskeleton most valóban használatra kész, köszönhetően az EU Robo-Mate és egy tucat kutatóintézet több éves munkájának. Persze nem az ipari felhasználás az egyetlen amiben érdekelt az exoskeleton, a hadsereg is régóta érdekelt a témában.

Ez a megoldás nagyvállalatoknak is fontos, nem csak a munkavállalóknak. Hiszen értékes munkaerőt veszíthetnek illetve a termelésük is visszaeshet, ha a fizikai munkát végző dolgozóiknak állandóan betegszabadságra kell menniük a megterheltség miatt. Nem is beszélve az egészségügyi rendszerről, amely jelentős összeget takaríthat meg a fent említett megbetegedések csökkenése által.

Annyi biztos, sok sújt vesz le a vállunkról ez a szerkezet ... szó szerint!