Kutatók egy új 3D bioprintert hoztak létre, amely fából kinyert cellulózzal képes nyomtatni. Ez a technológia képes lehet helyettesíteni a fosszilis anyagokon alapuló műanyagokat, így környezetbarát termékek gyártását teszi lehetővé.

cellulosprinter

Kép: Science Daily

Ez a technológia forradalmasíthatja a feldolgozóipart, hiszen számos előnnyel kecsegtet a régebbi termelési technológiákhoz képest. Jelenleg a műanyag és a fém dominál a termékgyártás területén, amely aztán a szemétbe dobva nagy környezeti terhet képez.

A három dimenziós nyomtatás során alapvetően hőre olvadó anyagokat használnak, azonban a cellulóz nem olvad, ha melegítik. Ez adja a különlegességét az új eljárásnak, a cellulózból nanométer vastagságú rostszálakat képeznek amit hidrogéllel tesznek a printelhetővé. Ekkor azonban egy nedves anyagot kapunk, amely száradáskor elveszti az eredeti alakját. Így ebben a kritikus szakaszban rögzíteni kell a tárgyat, hogy megtartsa a formáját.

Egy másik eljárás során nano széncsövekből készült tintával keverik a cellulózt, így egy vezetőképes anyagot kapnak szárítás után. Ezzel az anyaggal három dimenziós áramkörök is létrehozhatóak, amelyek kiváló vezetőképességgel rendelkeznek.

A két különböző cellulóz keverék segítségével a termékek áramkörrel együtt vállnak nyomtathatóvá.