A motort egy HYDRA nevezetű anyag és víz hajtja meg. A HYDRA egy vékony izomszerű műanyagszalag, ami pára hatására összehúzódik. Ez a különleges anyag képes a négyszeresére is megnyúlni, továbbá több mint egymillió összehúzódásra képes akármilyen károsodás nélkül.

vizmeghajtasu_motor

Kép: You Tube

Ezt az elképesztő anyagot Ozgur Sahin biomérnök hozta létre, mégpedig apró szénbacilusokból. A motor amellett, hogy nagyon olcsó, ilyen kis méretben képes arra, hogy néhány LED-et működtessen.

A motor működése igen egyszerű. A szobahőmérsékletű víz a szerkezet belsejébe jutva elkezd párologni, amely hatására a HYDRA szálak összehúzódnak. Az összehúzódás hatására mozgásba lendül egy generátor, továbbá ezzel egy időben a szerkezet tetején található lamellák is kinyílnak, hogy friss levegő áramoljon a szerkezetbe. Ennek hatására a HYDRA szalag visszanyeri eredeti hosszát, így bezáródnak a lamellák és kezdődik az egész folyamat elölről.

A motor jelenlegi állapotában 50 mikrowatt teljesítményre képes, de további fejlesztéseket követően ezt lehetne tovább fokozni. Ozgur Sahin szerint a HYDRA szálak teljes munkavégzési képességének csupán 1%-át használja a jelenlegi szerkezet.