Akár már a közeljövőben radikális átalakulások történhetnek a gyártás területén.

Több fontos tényező van, ami közvetlen vagy közvetett hatással van most is a jelenlegi ipari gyártás berendezkedésére. Ilyen befolyásoló tényező lehet a klímaváltozás, erőforrások átalakulása, globalizáció továbbá a lakosság elöregedése.

gyárak

Szakértők szerint akár évtizedeken belül komoly változások következhetnek be Európában, ezek megoldásáért pedig már ma tennünk kell. Ezért alakult az Europe 2020 néven meghirdetett stratégia, amely egyik fő eleme a gyártóipar szerkezetének átalakítása. Ez egy nagy jelentőségű átalakulás, ezért számtalan kutatás és fejlesztés szükséges a véghezviteléhez.

Európa egyik fő mozgatórugója a gyártóipar, ezért szükségét érzik a cégek versenyképességének biztosítását, különösképpen a kis és középvállalatok estében. Erre leginkább ez egyre globalizálódó piac miatt van szükség.

A Horizont 2020 kutatás-fejlesztési programjában 1,15 milliárd eurós támogatási kerettel hét éven belül valósítanak meg fejlesztéseket. A fejlesztések fő célja, hogy nagy teljesítményű, környezetbarát és társadalmilag is fenntartható gyártási technológiákat fejlesszenek és telepítsenek.

Olyan technológiák kerültek előtérbe amelyek, könnyen és gyorsan képesek alkalmazkodni a változó igényekhez. Továbbá nagy hangsúlyt kaptak infokommunikációs technológiák és új anyagok ipari felhasználhatóságának kifejlesztése.

A program további célja, hogy növelje az ipari beruházások mértékét az Európa vállalatainál. A fejlett technológiával felszerelt ergonomikus és biztonságos munkahelyek létrehozása kifizetődő és megfelelően szolgálná a következő generáció szakembereit.