Az önvezető autók megjelenése nagymértékben javítaná a közúti biztonságot, és csökkentené a forgalom környezetre gyakorolt hatását. Ezek a javulások természetesen csak akkor következhetnek be, ha az autók képesek kommunikálni egymással és a környezetükben található intelligens közúti rendszerekkel.

Google-Self Driving Cars

Kép: smoothgroover22, CC BY-SA 2.0

A holland Rathenau Instituut, szerint itt az ideje létrehozni egy szabványt az új technológiák egységesítésére. A szervezet felhívása alapján az európai politikai döntéshozóknak és az autóipari nagyvállalatoknak kellene megtenni az első lépéseket a szabvány magalkotásának érdekében.

Az önvezető autók technológiai megvalósításának jelenleg két nagy területe van. Az egyik a Google által is létrehozott autonóm robot autó, amely önállóan reagál a környezetére az érzékelői segítségével. A másik egy hálózat létrehozása az önvezető autók között, melynek köszönhetően az autók képesek lennének kommunikálni egymással. A hálózat lehetővé tenné, hogy a közlekedés óramű pontossággal történjen, az autók a leghatékonyabban útvonalat választanák. Mivel a rendszer ismerné, minden egyes autó helyzetét, mérséklődnének a forgalmi dugók, balesetek pedig csak emberi hibából kifolyólag történnének.

Ahhoz, hogy ez a változás bekövetkezzen, drasztikus változásokat kell alkalmazni a közlekedési infrastruktúrában. Ezeket a változásokat el kell, hogy fogadják állami és társadalmi szinten is, csak úgy van a rendszernek létjogosultsága. De a rendszer csak akkor lesz képes megfelelően működni, ha képesek kombinálni az autonóm önvezető technológiát és a hálózatba kapcsolt autókat. Hiszen nem várható el mindenkitől, hogy egyből önvezető autót vásároljon, viszont a hagyományos autókat a hálózati technológia nem érzékelné.

Az átmeneti időszak tűnik a legkritikusabbnak, amikor az utakon vegyesen lesznek önvezető és sofőr által vezetett járművek. Ezért is fontos egy olyan szabvány megalkotása, amely teljes körűen képes kezelni ezt a helyzetet.