A tokiói egyetem kutatói, egy új típusú tintát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi vezető felület felvitelét textilre vagy egyéb rugalmas anyagra. Ez az új eljárás egy lépés a hordható eszközök megjelenéséhez. Az így létrehozott elektronikus ruházat érzékelői segítségével különböző biológiai jeleket és azok változását mérhetjük.

textil_elektronika

Az eddigi eljárással is megvalósították már a textilre történő nyomtatást, azonban a vezető anyagot több lépésben kellett feljuttatni a felületre, hogy tökéletesen működjön. Azonban ezt az eljárás most lényegesen egyszerűbbé vált köszönhetően professzor Takao Someyanak és kutatócsoportjának.

Egy rugalmas tintát alkottak meg, amely egy lépésben könnyen nyomtatható textilre. A tinta ezüst pelyheket, szerves oldószert, fluort és gumit is tartalmaz. A tinta kiváló vezetőképességet biztosít még kifeszített állapotban is, továbbá képes az eredeti hosszának a háromszorosára is megnyúlni. Ez az érték túlszárnyalja az összes eddigi elasztikus vezetéket, amelyeket maximum két és félszeresükre lehetett nyújtani.