A digitalizálás egyike azoknak a világméretű irányzatoknak, amelyek egyre inkább érintik és megváltoztatják az emberek életét és munkáját.

traffic

Ez a fejlődés különösen a városokon belül és városok között megvalósuló mobilitásra (közlekedésre) lesz egyre nagyobb hatással. A Siemens e tendencia úttörőjének tekinti magát, és az automatizálás, valamint a villamosítás mellett a digitalizálást állítja üzleti stratégiájának középpontjába. A Mobility divízió idei bemutatója az UITP (Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség) Olaszországban, Milánóban megtartott nemzetközi tömegközlekedési kongresszusán teljes mértékben tükrözte a Siemens három alapvető kompetenciáját, kihangsúlyozva tevékenységének központi elemeit.

"MOSOLY (SMILE) a városban" - ez volt a mottója ebben az évben az UITP világkongresszusának. A "SMILE" öt kulcsszóból képzett mozaikszó, amelyek a kongresszus programjának tematikus csoportjait reprezentálják: Sustainability (fenntarthatóság), Mobility (mobilitás), Innovation (innováció), Lifestyle (életmód) és Economy (gazdaságosság). A Siemens-nek e célok mindegyikére van válasza és megfelelő ajánlata - legyen szó akár energiatakarékos regionális vonatokról, metrókról és villamosokról, akár intermodális (kombinált, különböző járművekkel történő) és hálózatba szervezett közlekedést (mobilitást) megvalósító mobilitás platformokról és elektronikus jegykezelésről, akár pedig olyan innovációkról, amelyek intelligenssé teszik a városi közlekedést, mint például a forgalmi információs központok. De említhetjük a tömegközlekedést vonzóvá tevő és azt a modern életformába beillesztő utastájékoztató rendszereket, valamint közlekedési eszközöket, illetve azokat a mobilitás rendszereket, amelyek növelik a városok versenyképességét, ezen felül az üzemeltetők szempontjából fokozzák a rendelkezésre állást és javítják a termelékenységet. Az UITP kiállításán (4-es csarnok, 4F150 számú kiállítóhely) a Siemens vasúti üzletága bemutatta, mit jelent a villamosítás, automatizálás és digitalizálás a mobilitás szemszögéből: rendelkezésre állást, átbocsátó képességet és az utazás kényelmét.

A digitalizált munkafolyamatok nagyobb rendelkezésre állást biztosítanak

Nagy futásteljesítmény, gazdasági nyomás és kis üzemeltetési tartalékok: napjainkban ezek a tényezők jellemzik a városi és távolsági közlekedésben használt járművek működtetését. Ilyen körülmények között a használható szerelvények magas rendelkezésre állása rendkívül fontos, és ezt csak a szerelvény flotta optimalizált karbantartása révén érhetjük el. A vasúti iparágon belül a Siemens vezető helyen áll a szerelvények leszállítása (rendelkezésre bocsátása) és szervizelése szempontjából - és mindezt egykapus struktúrában valósítja meg. A Siemens karbantartás irányítása a távdiagnosztikán alapuló telephelyi, mobil és informatikai eszközökkel segített szolgáltatások (szervizelés) együttműködésére épül. A vállalat karbantartó személyzete dönt arról, mit kell elvégezni, mielőtt a szerelvény ténylegesen beérkezik a telephelyre (remízbe). Ezt a döntést a közvetlenül a járművekből valamint az infrastruktúrából kinyert üzemi adatok intelligens elemzése alapozza meg. A digitalizált munkafolyamatok hatékony döntési folyamatot biztosítanak, köszönhetően a végponttól végpontig megvalósuló adat-integrációnak és az egységes felhasználói interfésznek.

Automatikus üzemeltetés irányítás a nagyobb áteresztő képesség érdekében

A tömegközlekedési rendszereknek egyre nagyobb utastömeget kell kezelniük, ez pedig csak az áteresztő képesség növelésével és a menetrendi követési idők csökkentésével lehetséges. Ez a cél olyan automatikus vonatbefolyásoló (vonatvezérlő) rendszerrel érhető el, ahol a járművek és a pályamenti berendezések elektronikus adatátvitel révén kommunikálnak egymással. Mint a vasút-automatizálási terület piacvezetője, a Siemens kipróbált műszaki megoldásokat kínál a vasúti tömegközlekedési rendszerek részben vagy teljesen automatikus működtetésére. A már bizonyított vonatbefolyásoló (vonatvezérlő) rendszert kiegészítik egy új, digitális üzemeltetés-irányító rendszerrel, ami regisztrálja az üzemvitel során előforduló váratlan problémákat, mint például a blokkolt vasútvonalak vagy késő szerelvények, és ezeket az információkat azonnal beépíti a menetrendbe, ugyanakkor tájékoztatja az utasokat is.

Végponttól végpontig megvalósuló mobilitás a tömegközlekedésben a kényelmesebb utazás érdekében

A vasúti tömegközlekedés vonzerejének növelése központi téma. A digitalizálás segítségével az utasok kényelme jelentős mértékben fokozható. Ez nem csak a szerelvényeken biztosított szolgáltatásokat és információkat jelenti, hanem felöleli a számlázási vagy fizetési rendszereket is: az intermodalitás (kombinált, különböző járművekkel történő közlekedés) révén időt takarítunk meg, és egyszerűsítjük a mobilitást a felhasználók számára. Itt az intelligens és hálózatba szervezett rendszerek játszanak kulcsfontosságú szerepet. A Siemens kiterjedt portfóliója lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy vonzó szolgáltatásokat kínáljanak az utasaiknak.