A megújuló energia elterjedésével, egyre több olyan ötlettel találkozhatunk, amely városi környezetben előforduló kihasználatlan felületet alkalmaz napelem telepként.

napelemes zajvédő fal

Kép: Eindhoven University of Technology

Most holland kutatók álltak elő egy ötlettel, amely a sztrádák mentén húzódó hangtompító falakat tenné még hasznosabbá. Den Bosch közelében húzódó sztráda mellé napenergia előállítására alkalmas zajvédő falat telepítettek. Ez egy gyakorlati teszt részét képezi, amely június elején indult. A próba célja, hogy kiértékeljék a technológia hatékonyságát és gazdasági megvalósíthatóságát.

Egy éven keresztül tanulmányozzák az 5 méter széles és 4,5 méter magas szakaszt, amelyet lumineszcens napfény koncentrátorokkal láttak el. A falnak ki kell állnia az időjárás viszontagságait, továbbá fel kell mérni miként, funkcionál különböző körülmények között.

Ez a technológia nem a megszokott módon hasznosítja a fényt, a falak bevonata a beérkező napfény széles hullámhosszát képes az aljában elhelyezett napelem cellákra koncentrálni. A módszer nagyszerűsége az olcsóságában és hatékonyságában rejlik, hiszen felhős idő esetén is működnek.

Előzetes számítások szerint egy kilométernyi fal 50 háztartást tudna ellátni elektromossággal, ami az autópályák hosszát és a telepítés olcsóságát tekintve kitűnő megoldásnak tűnik.