A Hubble ideje lassan lejár, a James Webb Space Telescope pedig 2018-ban át is veszi a helyét, azonban már most megkezdték a következő űrteleszkóp tervezését.

hdst

Kép: NASA

Most, hogy a NASA egy új űrteleszkópot fog pályára állítani, a kutatók feltették maguknak a kérdést, „Mi az a terület, amit az új teleszkóppal kutatni akarunk?”. A legtöbben azt szeretnék kideríteni, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Arra kíváncsiak, hogy más bolygón is megtörtént-e az evolúció, amely során értelmes élet alakulhatott ki.

Hogy ezt a célt elérjék egy új teleszkóp tervezésébe kezdtek, amely terveit már hivatalosan is bemutatták. Több helyen úgy utaltak rá, mint High-Definition Space Telescope (HDST: Magas Felbontású Űr Teleszkóp), hiszen az elődjénél jóval részletesebb képek késztését teszi majd lehetővé.

Az HDST-t 12 méteres tükörrel látnák el, ez a méret a Hubble felbontásának több mint hússzorosát tudja biztosítani. Ezen felül a korszerűbb szenzornak köszönhetően 100-szor érzékenyebb és ötször élesebb lenne az elődjénél. Ezek a tulajdonságok valóban felruházzák azokkal a tulajdonságokkal, amely a távoli, földhöz hasonló bolygók felkutatását segítené.

Még nem tudni, hogy az új teleszkóp mikorra fog elkészülni, jelenleg még csak távoli tervként tekinthetünk rá. A NASA jelenleg a Mars küldetése fordítja minden forrását, így ha a közelmúltban megvalósulna a HDST, akkor az csak nemzetközi összefogás eredményeként történhetne meg.