Japán meghirdette a KiboCUBE programot, amelynek keretében elsősorban fejlődő országok műholdjait fogják pályára állítani az ISS Kibo moduljából.

iss

Kép: NASA

Az ENSZ Világűrbizottság minden év júniusában Bécsben tartja nyolcnapos ülését. Mint mindig, számos résztvevő ország idén is úgynevezett technikai előadásban számol be űrtevékenysége legújabb eredményeiről. A Bizottság idén júniusi ülésén elhangzott egyik japán előadás a Nemzetközi Űrállomásról indított CubeSat műholdakról szólt.

A Kibo az egyetlen űreszköz, amelyen rendelkezésre áll a CubeSat kategóriájú műholdak közvetlen indítási lehetősége. Az ehhez szükséges, a Japán Űrügynökség által fejlesztett berendezés a JEM-SSOD, ahol a JEM a Kibo modul hivatalos nevének, az SSOD pedig a Small Satellite Orbital Deployer rövidítése.

A módszer előnye, hogy a kis műholdakat teherűrhajóval szállíthatják az ISS-re. A teherűrhajók által szállított több tonna utánpótláshoz képest akár egy tucat CubeSat tömege és térfogata elenyésző, emiatt a feljuttatás sokkal olcsóbb. Kisebb a műholdakra indításkor ható rázkódási terhelés. Továbbá, az SSOD-t úgy alakították ki, hogy a műholdakat kihelyező űrhajósnak nem kell űrsétát végeznie, az eszköz a Kibo robotkarjához kapcsolva az ISS belső teréből irányítható, a műholdakat a Kibo zsilipkamráján keresztül juttatják ki a világűrbe.

Az SSOD-t 2012 októberében használták először, erről akkori cikkünkben beszámoltunk. Akkor öt CubeSat, 3 japán és 2 amerikai állt pályára. Azóta további öt alkalommal használták az indítószerkezetet, 2013 novemberében, 2014 februárjában és augusztusában, valamint 2015 februárjában és márciusában. Az egyes alkalmakkor rendre 4, 33, 12, 1 és 16 apró kocka került önálló Föld körüli pályára. Ezzel a Kibo modulból indított kockaműholdak száma már elérte a 71-et. Többségük az Egyesült Államokban készült, szám szerint 63 darab. A továbbiak között 3 japán, 2 litván, 1–1 japán-vietnami közös, perui és brazil műholdat találunk. A nanoműholdak rendszeres pályára helyezése a japán eszközzel a jövőben is folytatódik.

Japán most felajánlotta, hogy az ENSZ űralkalmazási programjával együttműködve, annak szellemében elsősorban a fejlődő országokat segítve azok valamely oktatási intézménye vagy kutatóintézete által készített, és pályázati úton kiválasztott 1 egységes CubeSatot a Kibo modulból pályára állítják. A pályázás lehetősége az ENSZ minden tagállama számára nyitva áll, azonban a program elsődleges célja a fejlődő országok segítése. Évente átlagosan egy műholdat szándékoznak a program keretében pályára állítani, az első kiválasztott CubeSat indítására leghamarabb 2016 végén kerülhet sor.