Egy új NASA tanulmány szerint a holdra szállás költségei mostanra a töredékükre csökkentek. Eddig csupán 12 ember járt a holdon, az utolsó holdra szállás 1972-ben történt, azóta nem terveztek újabb holdra szállást, de ez most megváltozhat. Úgy vélik, megkezdődhet a hold forrásainak kiaknázása, és kolóniák telepítése.

mooncolony

Számítások szerint 90%-al olcsóbb lenne a mai technológiával kivitelezni a holdra szállást, mint az előző küldetések során. Ez a költségcsökkenés sok mindent megváltoztat, ismét felülvizsgálják a földön kívüli kolóniák létesítésének lehetőségét.

A jelek szerint nemzetközi összefogással fog megvalósulni a hold kolonizálása, hiszen az Európai Űrügynökség is bejelentett korábban hasonló terveket. További kereskedelmi partnerségekre is szükség lesz, a SpaceX híres többször használatos rakétái képesek lehetnek a költségek alacsonyan tartására.

Tovább csökkenthetőek a költségek bányászat által. A holdi sarkköröknél vélhetően nagy mennyiségben található jég, amelyet könnyedén oxigénre és hidrogénre bonthatnának. Az oxigént biztosítaná a telepesek levegőellátását, a hidrogént pedig üzemanyagként hasznosíthatnák.

Mindenekelőtt robot felderítők fellövését tervezik, amelyek hidrogén után kutatnának. A NASA tudósai már javaslatot is tettek ez ügyben. Ha valóban megvalósulnak a tervek, ez lesz az első földön kívüli bányász expedíció.