Francia kutatók megoldást találtak ez eddig kőolajból nyert bitumen leváltására. Egy új típusú különleges algákból előállított bitumennel álltak elő.

bio bitumen

A kutatási projekt célja az anyag környezetbaráttá tétele volt. Algoroute kutatási szövetség, más néven a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Centrum ezzel az áttöréssel megteremtette a lehetőségét annak, hogy a bitumengyártás leváljon az olajiparról.

A bitumen fontos és sokoldalú építőanyag, kiemelkedően sok területen használják, ezért is vált fontos feladattá a természetbarát előállításának felfedezése. A szigetelésektől az aszfalton át fontos alkotóelemnek számít több területen is. A hagyományos bitumen gyártási folyamata korántsem nevezhető fenntarthatónak.

 Az új eljárással készült anyagot bio-bitumennek nevezték el. Egy mikro-alga fajból állítják elő, amelyet a kozmetikai ipar már jól ismer. Feldolgozását 100°C-on végzik, hiszen ezen a hőmérsékleten folyékony halmazállapotot vesz fel. Az új anyag -20 és 60°C közötti hőmérsékleten a hagyományos bitumenhez hasonlóan viselkedik, így megfelelő alternatívát nyújthat a jövőben.

Bár még az anyag hosszú távú elemzése folyik, továbbá felmérik gazdasági potenciálját is, az eddigi eredmények szerint a tömeggyártás hatásfokán van még mit javítani. Azonban megéri bizakodni, hiszen ez az anyag tovább csökkenthetné a széndioxid kibocsájtást, és csökkenthetné függésünket a fosszilis energiahordozóktól.