A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem három konzorciumi társával támogatást kapott, egy a BME bázisán megvalósítandó okos város kiválósági központ létrehozására.

smart-city

Az okos város más néven Smart City programot a Horizon 2020 Teaming európai uniós kutatási program támogatta közel 400 ezer euróval. Az egyetem partner lesz a projekt során a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), a Fraunhofer Fokus és az Urban Software Institute.

A pályázat célja, hogy kiválósági központokat hozzanak létre vezető európai intézmények segítségével az alacsonyabb kutatás-fejlesztés-innováció teljesítménnyel rendelkező országokban. Az első fázisban a pályázóknak létre kell hoznia a központokat, a második fázisban a legjobb pályázatokat további 15-20 millió euró támogatást kapnak.

Az okos város kiválósági központokban a megoldásokat keresnek különböző urbánus problémákra, mint például a káros anyag kibocsátás, vagy a tudás alapú gazdaság megfelelő kiszolgálása. A BME rendelkezik mindazon tudományos és technológiai ismeretekkel, amelyek egy okos város szakmai kiválósági központ létrehozásához szükségesek lehetnek.