Magyarország a kutatás-fejlesztési projekteket tekintve, lassan de biztosan elkezdett felzárkózni az Európai Uniós átlaghoz. Az előző évtizedben a kutatás-fejlesztés Magyarországon a GDP 1%-át tette ki, az elmúlt néhány évben ez 1,4% fölé emelkedett. Ha ez az emelkedő tendencia megmarad 2017-ra az arány 1,8%-ra is felkúszhat.

kutatás-fejlesztés

Persze az Unió több mint 3 százalékos arányához viszonyítva hazánk még mindig le van maradva, azonban a jelenlegi helyzet bizakodásra adhat okot.

A GDP növekedéshez főleg a vállalatok kutatás-fejlesztési keretösszeg növekedésének köszönhető. Ez az emelkedés várhatóan folytatódik az elkövetkezendő évek során is, azonban ezt nagyban meghatározhatja, hogy milyen támogatási konstrukciókat tudnak kialakítani és ezeket sikerül-e a megfelelően felhasználni.

Hazánkban jelenleg a nagyvállalatok végzik a nagyszabású kutatás-fejlesztési projekteket, azonban a Széchenyi Tőkealap számos pozitív példát jelenő a kis- és középvállalkozást tudna említeni. Ezen vállalkozások is jelentős mértékben kiveszik a részüket a hazai innovációs növekedésből.