Hosszantartó partneri viszony részeként a Siemens megrendelést kapott az Ampriontól egy új energiahálózat vezérlőrendszer szállítására az átviteli hálózat üzemeltető cég Brauweilerben található fő vezérlőközpontjába.

A cél az, hogy az Amprionnal társulva építsék meg a világ legkorszerűbb technológiájú hálózatvezérlő rendszerét, amely kielégíti az ilyen rendszerektől ma és a jövőben elvárt követelményeket. Az alkalmazott Spectrum Power 7 rendszer nemcsak a műszaki ellenőrzést végző mérnököket segíti az energiaátviteli hálózat felügyeletében és irányításában, de javítja a megújuló energiaforrások működésirányítását is.

Amprion kozpont Kép: Mbdortmund, Wikimedia Commons

"Az Amprionnal való társulásunk során segítünk abban, hogy a Brauweilerben létesítendő új fő vezérlőközpont referencia legyen az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetén (ENTSO-E) belül. Az új Spectrum Power 7 rendszerünk birtokában az Amprion kellően felkészült lesz ahhoz, hogy megbirkózzon a jövő hálózatirányítási kihívásaival" – mondta Jan Mrosik, a Siemens Energy Management divíziójának vezérigazgatója.

Az Amprion fő vezérlőközpontja a németországi Brauweilerben, Köln külső övezetében található. A vállalat innen felügyeli a körülbelül 11.000 kilométer hosszú nagyfeszültségű hálózatot. A Brauweilerben található fő vezérlőközpont egyéb koordináló funkciókat is el fog látni az ENTSO-E által menedzselt, integrált európai hálózaton belül, valamint a német energiapiac számára. Az Amprion fő vezérlőközpontjának hálózatvezérlő rendszere egy új épületbe lesz telepítve, ahol egy hátsó megvilágítású kivetítő falat – valószínűleg a legnagyobbat Európában – fognak használni megjelenítés céljára.

"A Siemensszel, mint technológiai partnerünkkel közösen a világ legjobb hálózatvezérlő rendszerét fogjuk kiépíteni a következő évek során" – mondta Klaus Kleinekorte, az Amprion műszaki vezérigazgató helyettese (CTO). "A Németország és Európa energiaellátására használt, magas rendelkezésre állású átviteli hálózat irányítása során szerzett tapasztalataink, valamint a Siemens jövőorientált hálózatvezérlő rendszere révén egy olyan kiemelkedő technológiai megoldás birtokába jutunk, amely kiválóan felkészít minket arra, hogy megbirkózzunk a jelen és a jövő kihívásaival" - tette hozzá.

A Siemens az Amprion igényei szerint fogja elvégezni moduláris Spectrum Power 7 hálózatvezérlő rendszerének testreszabását. Olyan innovatív, továbbfejlesztett felhasználói interfészt fognak majd használni, ami révén a műszaki ellenőrzést végző mérnökök sokkal hatékonyabban tudnak majd közbelépni a hálózat kritikus állapotai esetén. A rendszer új kijelző módszereket fog megvalósítani és olyan technológiai billentyűzettel fog működni, ahol a billentyűk a folyamat alapú munkafolyam szerint vannak elrendezve. A vezérlőrendszerbe integrált interfész modul azt is lehetővé teszi az Amprion számára, hogy a jövőben további, harmadik fél által szállított rendszereket csatlakoztasson a vezérlőrendszerhez a különféle üzleti folyamatok kezelése céljából, így a hálózat üzemeltetője rugalmasan alkalmazkodhat a változó piaci igényekhez. Az Amprion az új vezérlőrendszert szimulációkra, online hálózati számításokra, valamint betáplálás- és terhelés-irányításra fogja használni.

A vezérlőrendszerbe új, adaptív védelmi funkciót fognak beépíteni. Kombinálva a légvezetékek felügyeletével ezt a funkciót arra használják, hogy a rendszer határértékeit dinamikusan illesszék az éghajlati viszonyokhoz. Brauweiler mellett a Siemens egy redundáns (tartalék) létesítményben is telepíteni fogja a rendszert. Mindkét rendszernek azonos lesz a felépítése és egymástól függetlenül működhetnek.