A repülőgépgyártó óriásvállalat egy hiperszonikus rakétameghajtású utasszállító gépet szabadalmaztatott. Az Airbus célja a nagy távolságok gyors leküzdése lehet, például atlanti óceán átszelése, ami az új géppel lényegesen gyorsabb lenne.

rakéta meghajtású utasszállító

Kép: Popular Science

A repülőt a tervek szerint két gázturbina hajtaná és egy óriási rakéta. A rakéta meghajtással az utasszállító akár elérheti a 4.5 Mach-ot is, ez több mint 9000 kilométer megtételét jelenti három óra alatt.

De vajon menyire biztonságos ez? Hiszen már a szuperszonikus utas szállítással is felhagytak, gondoljunk csak a Concorde tragédiára és a hangrobbanás miatti korlátozásokra. Az airbus szerint azonban nincs mitől tartanunk. A Concorde mára már egy elavult gépnek számít, hiszen pályafutását 1970-ben kezdte. A mai technológiával, sokkal hatékonyabb és biztonságosabb gépek tervezhetők, nem is beszélve az egyre szigorodó biztonsági intézkedésekről.

A hangrobbanás problémájára is van megoldásuk, ugyanis ez a gép rakéta módjára fog felszállni a földről, azaz függőlegesen. Ha a gép ilyen módon száll fel a hangrobbanás nagy része vertikálisan felfelé és oldalra irányul így a hang azon része, amely elérheti a talajt elhanyagolható.

Az utasszállító tulajdonképpen a leszállás megkezdéséig úgy viselkedik majd, mint egy rakéta. A videóból további részleteket tudhatunk meg erről: