Nemrégiben bemutatásra került a Lexus légdeszkája, amely a szupravezetés elvén működik. A tudományos-fantasztikus filmekből jól ismert lebegő antigravitációs járművek mintájára a Lexus létrehozott egy valódi prototípust.

lexus légdeszka

Kép: Lexus

A Toyota luxusautó részlege 18 hónap alatt fejlesztette ki a működő eszközt. A fejlesztésben részt vettek a IFW Drezda és az evico GmbH mágneses lebegéssel foglalkozó szakemberei is.

A légdeszka lebegéséért egy szigetelt mag felelős melyet magas hőmérsékletű szupravezető blokkokkal láttak el. A szupravezetőket folyékony nitrogénnel hűtik -197 °C-ra. Ha a deszka megfelelően lehűlt „beragad” a mágnes pálya mágneses mezejébe, így a szerkezet tulajdonképpen a mágneses hullámokat képes meglovagolni.

A második videóban látható gördeszka parkot valójában speciálisan a légdeszkához késztették, lényegében mágneses síneket rejt magában, amelyeket gondosan elrejtettek. A légdeszka gyakorlatilag csak egy kötött mágnes pályán képes mozogni, ami jelenleg még korlátok közé szorítja a felhasználhatóságát.