Elkészült egy prototípus, amely a járművek széndioxid kibocsátását akár 50%-al is képes csökkenteni. A technológiát rövidesen egy európai tesztkörút során fogják próbára tenni.

greenion

Kép: Greenion

A szerkezet egy magyar feltaláló ötlete nyomán készült el, a megalkotói szerint forradalmasíthatja a járműgyártást. Már most jelenős nemzetközi érdeklődés alakult ki a technológia iránt.

A feltaláló Mészáros Ferenc nyolc éven keresztül tökéletesítette a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő rendszerét, melyet amerikai szabadalommal is levédetett, továbbá számtalan hazai és nemzetközi tanúsítvány is elismer. Több nemzetközi autógyártó is szeretné megkaparintani a technológiát, hogy azt saját gépjárművében is alkalmazhassa.

A feltaláló ötlete egy természetes folyamat lemodellezésén alapul. A rendszer töltéssel rendelkező vízmolekulákat felhasználásával megtisztítja a káros anyagoktól a kipufogó gázt. Ezzel a módszerrel minimális energia kerül felhasználásra miközben természetazonos végterméket képes előállítani. A módszer nem csak járművek esetében alkalmazható, hanem a városi szmog megszüntetésére illetve ipari felhasználásra is alkalmas.

A fejlesztők célja elsősorban az, hogy megismertessék a technológiát a szélesebb közönséggel, és egyben felkeltsék a befektetők figyelmét is. Egy európai körút során fogják bemutatni az új technológiát, amelyet különböző versenypályákon is tesztelni fognak.