Egy japán gyártó hamarosan a Nemzetközi Űrállomásra küld néhány palackkal az italaiból. De nem az űrhajósoknak szánják, hanem kísérletezni szeretnének a súlytalanságban történő érleléssel.

whisky az űrben

A Suntory, amelynek egyik whiskyjét 2014-ben a világ legjobbjának kiáltották ki, az augusztus közepén induló HTV-5 japán teherűrhajó fedélzetén fog elhelyezni öt különböző fajta italt. A minták között megtalálható lesz a már 21 éve érlelt whiskyt is, de 40%-os etil-alkoholt is küldenek az űrállomásra. A rakomány célja egy tudományos kísérlet mely során, azt szeretnék megvizsgálni, hogy az alkoholos italok hogyan érlelődnek a súlytalanságban.

A kísérletek időtartama egy év, illetve lesznek minták, amelyek két évig vagy tovább is az ISS fedélzetén, pontosabban a japán Kibo kísérleti modulban maradnak. A Földön ugyanilyen whiskyket tárolnak, ugyanannyi időn át, ellenőrző mintaként. A HTV-5 a tervek szerint augusztus 16-án startol Tanegashimából, egy H-2B hordozórakétával.

Az alkoholos italok néhány kivétellel, hosszabb tárolás, érlelés után nyerik el lágy ízüket, jellegzetes karakterüket. Az eddig végzett tudományos vizsgálatok ellenére a folyamatot még ma sem értik teljesen. A japánok szerint például a folyadék hőáramlásának is szerepe lehet az érésben. A súlytalanságban kiiktatva ezt a folyamatot, megkísérlik ellenőrizni az elképzelés helyességét. A Suntory kísérleteit egy sor japán egyetemmel és kutatóintézettel, valamint a JAXA űrügynökséggel együttműködve végzik.