Az ember formájára készült két lábon járó robotok igazán bonyolult szerkezetek, össze kell hangolniuk minden apró mozdulatukat, hogy ne billenjenek ki az egyensúlyukból.

ember vezérelt robot

Kép: Popular Science

A HERMES egy egészen újszerű megoldást talált a problémára, a robotokat „pilóták” vezérlik. A pilótákat egyfajta exoskeletonhoz hasonló pántos vázzal látták el, ezáltal a robotok pontosan követhetik az ember minden szándékos és önkéntelen mozdulatát.

PhD hallgató Joao Ramos, az emberi tudatot szerette volna átültetni egy robot testébe. Azonban ahelyett, hogy a lehetetlenre vállalkozott volna, és megpróbálná lemodellezni az emberi koordinációt inkább létrehozott egy kapcsolatot az ember és egy robottest között.

A robot így képes lehet megtanulni az emberi mozdulatokat és a hozzá tartozó az egyensúly megtartásához szükséges korrekciós mozdulatokat is. A pilóta közvetlenül vagy egy kamerán keresztül láthatja, a robot hogyan követi le a mozgását. Mivel a robot azonnal reagál minden mozdulatára a saját mozgásának „tükörképét” követheti valós időben.

Az első mentőrobotok valószínűleg még ember által vezérelt modellek lesznek, de nemsokára eljön az az idő is amikor már valóban sikerül megoldani az önvezérlő robotok kérdését.