A Sinumerik 828D vezérlőkkel a Siemens most egyszerű megoldást kínál arra, hogy robotokat szerszámgépekhez csatlakoztassunk. Ez az automatizált gyártási cellák létesítésének lényeges részét jelenti.

Siemens

Így most már a kezelési feladatok végrehajtása céljából különféle gyártók által tervezett különböző típusú robotok csatlakoztathatók a Sinumerik 828D CNC vezérlőkkel ellátott gépekhez a Sinumerik Integrate Run MyRobot/EasyConnect interfészen keresztül. Ez lehetővé teszi bármilyen méretű vállalkozás számára, hogy költséghatékonyan és nagyobb erőfeszítés nélkül létesítsen automatizált cellákat akár különböző CNC vezérlővel felszerelt gyártósorok esetében, ugyanazt a szabványos interfészt használva. Az automatizált cellák létrehozására szolgáló új megoldást olyan jellemzők teszik teljessé, mint a munkafolyamatok egyszerű optimalizálása a szerszámgépeken, a mobil állapot-megfigyelés és a távkarbantartás.

A Sinumerik Integrate Run MyRobot/EasyConnect olyan szabványon alapszik, amit a Német Szerszámgépkészítők Egyesülete és a Német Mérnök Egyesület definiált a robotoknak vagy kezelő rendszereknek szerszámgépekhez történő csatlakoztatására. A Siemens csupán átvette az átfogó jellegű szabvány fő elemeit, hogy a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítse az interfész használatát. A robotok csatlakoztatása Ethernet hálózaton keresztül vagy bemeneti/kimeneti jelek használatával történik.

Az új interfész alkalmazásával az operátorok könnyen szinkronizálhatják a szerszámgép és a robotok közti műveleteket, ezáltal hatékony folyamatokat állíthatnak be az automatizált gyártási cellába.

A teljesen automatizált munkafolyamatok az automatizált cellák létrehozásának egy másik fontos szempontja, mely lefedi a szerszámgépek valamennyi aspektusát, kezdve az előkészítő munkával, majd folytatva azzal, hogy hozzáférünk a gép minden szükséges információjához, adatához és hatékonyan működtetjük a berendezést, egészen addig, hogy mobil kijelzőt használunk a berendezés állapotának megjelenítésére. A Siemens az intelligens üzemeltetési jellemzők széles skáláját biztosítja. Ily módon az okos érintőképernyős technológiák integrálódnak a gyártási környezetbe, ugyanakkor az operátorok hozzáférhetnek a hálózati meghajtókhoz és a felhasználói interfészen megtekinthetik a gyártási dokumentációkat. A koncepció tartalmaz a PC-n végzett előkészítő munkára szolgáló alkalmazást is, például alprogramok létrehozása céljából.