A Siemens körülbelül 200 millió eurót ruház be a tengeri szélturbina komponensek előállítására szolgáló, első németországi gyártó létesítményének megépítése céljából. Az üzemben a vállalat következő generációs szélturbináinak gondoláit fogják gyártani. Ezeket a szélturbinákat a tengeren történő használatra tervezték, és hét megawatt a teljesítményük.

szélturbina

Kép: Siemens

A Cuxhavenben megépítendő új gyár a Siemens egyik legjelentősebb új termelő létesítménye az utóbbi években, és 1.000 új munkahelyet fog teremteni. Az ütemterv szerint a munkálatok az év későbbi szakaszában kezdődnek, az első részegységek gyártása pedig 2017 közepén fog elindulni.

"Egy új termelő létesítmény Cuxhavenben történő megépítésére vonatkozó döntés világosan mutatja Németország, mint vállalati helyszín iránti elkötelezettségünket" - mondta Joe Kaeser, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója. "Az új Siemens gyár 1.000 szakmunkást fog alkalmazni. A tengeri szélenergia kapacitás bővítése Németországban és Európában óriási lehetőséget jelent Németország északi része és a Siemens számára."

A tervezett termelő létesítmény alapterülete 170.000 négyzetméter lesz – durván 24 futballpálya mérete – és közvetlenül Cuxhaven jól fejlett kikötőjének szélén fog elhelyezkedni, lehetővé téve, hogy a nehéz alkatrészeket azonnal a szállítóhajókra tegyék, elkerülve ezáltal a költséges szárazföldi szállítást. Az új üzemben történik majd a generátoroknak, rotor agyaknak és a hátsó gondola elemeknek a végső összeszerelése; ezeket mind összekapcsolva előállnak a teljes gondolák, amik a tengeri szélturbinák alapvető fontosságú részét alkotják. Az új gyártási helyszín kiértékelése során a vállalat alaposan megvizsgálta azon meglévő telephelyekbe történő beruházás lehetőségeit is, amelyeket a strukturális átalakítás érint.

"Örömmel várjuk, hogy ebben az üzemben a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb »német gyártmányú« szélturbinákat építhessük" - nyilatkozta Markus Tacke, Wind Power and Renewables divízió vezérigazgatója. "Olyan helyeken ruházunk be, ahol növekedési lehetőségeket látunk - és Németország, valamint Észak-Európa dinamikusan növekvő piacot jelent számunkra. Az új gyár jelentős mértékben hozzá fog járulni ahhoz is, hogy célunkat elérve versenyképessé tegyük a szélenergiát." A Renewable UK ipari társulás által a közelmúltban kiadott tanulmány azt mutatja, hogy csupán az utolsó öt év során a tengeri szélenergia költségei 11 százalékkal csökkentek.

A Cuxhavenbe tervezett új létesítmény mellett a Siemens egy szélturbina lapát (rotor lapát) üzemet is épít jelenleg az Egyesült Királyság területén, Hullban, ahol hat és hét megawatt teljesítmény-osztályba tartozó szélturbinákhoz fognak lapátokat gyártani. Az ütemterv szerint ez a gyár is 2017 során lesz teljesen működőképes. Az Egyesült Királyság után Németország a legjelentősebb piac a tengeri szélenergia szempontjából.