Az idei nyár rekord meleg időjárása egyebek mellett a villamos energia rendszerünket sem kímélte. Az állandó fejlesztéseknek és a működtetők felkészültségének köszönhetően ennek ellenére jól teljesített a magyar rendszer. Hazánkban szerencsére nem fordulhat olyan elő, mint Lengyelországban, ahol korlátozásokat léptettek életbe.

villamos energia

Magyarországon évről évre növekszik az villamos energia import részaránya, a bruttó rendszerterheléssel az import is évről évre növekszik és rekordot dönt. Az idei egyik csúcsfogyasztás április 9-én következett be, ekkor a hazai fogyasztás 56,48%-a importból származott, a nyári rekordfogyasztáskor július 8-án az import mértéke még ennél is nagyobb volt.

Az idei év első 5 hónapjában mért adatokból az derül ki, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest már most 3%-al nőtt a fogyasztás. Eközben a hazai villamosenergia-rendszerben évről évre csökken a beépített teljesítőképesség. Amíg 2012-ben a kapacitás még 10 095 MW volt, addig 2015 első felében már csak 8537 MW, amelyből a rendelkezésre álló teljesítmény még kevesebbre, 6566 MW adódott. A rendelkezésre álló teljesítmény és a 2015-ös eddigi csúcsérték között pedig már csak 110 MW-ra törpült a 2012-es 1175 MW-ról!

E tényekhez tartozik az a szilárd szakmai alapokon nyugvó előrejelzés is, amely szerint Magyarországon 2030-ig 7300 MW új erőművi kapacitás megépítése szükséges annak érdekében, hogy húsz év múlva is biztonságosan kielégíthetőek legyenek a villamosenergia-igények.

Ebből a 7300 MW új teljesítményből a két új paksi blokk csak 2400 MW teljesítményt szolgáltat, ezért további 4900 MW kapacitást biztosító más típusú erőmű megépítéséről is kell gondoskodni.