Oroszország és Indonézia szándéknyilatkozatot írt alá az úszó atomerőművek készítéséről. A két állam együttműködése még csak kezdeti stádiumban van, de a tervek szerint a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az indonéz nemzeti atomenergia-ügynökség együttműködése meg fog valósulni.

úszó atomerőmű

Kép: Atomenergia Info

A tervek szerint az első úszó létesítményt 2019-ben helyezik üzembe a csukcsföldi Pevekben. Ezt úgy valósítják meg, hogy két KLT-40SZ típusú reaktort helyeznek el egy 21 ezer tonna vízkiszorítású hajón.

Áprilisban egy indonéz-orosz konzorcium nyerte meg azt a tendert, amelyet az ország első kísérleti atomreaktorának előzetes tervezésére írtak ki. Az indonéz nukleáris program alapját jelentő reaktor tervét az Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda készíti el.

Az úszó atomerőmű a nehezen megközelíthető, part menti települések energiaellátását tudná biztosítani. Az úszó atomerőművek még csak terv szinten léteznek, azonban ha megvalósulna, biztos export terméket jelentene, hiszen több ország is jelezte már igényét. A konszern közlése szerint 15 ország érdeklődött már hasonló megoldás iránt.