A gyorsuló mozgások kiküszöbölésével akár 40%-al kevesebb energiát képesek megtakarítani az ipari robotok, miközben nem változik a gyártási ütem. Ezekkel az adatokkal egy új típusú optimalizációs alapelveket alkalmazhatnak a robotok programozása során.

ipari robot

Kép: Mixabest, CC BY-SA 3.0

Chalmers Technológiai Egyetem kutatói vizsgálataik során arra jutottak, hogy a robotok a gyorsulási és lassulási szakaszban sokkal több energiát fogyasztanak, mintha egyenletes mozgás közben. Amellett, hogy az egyenletes mozgásra kell törekedni az álló helyzetek időtartamát is érdemes csökkenteni, hiszen a robot ilyenkor is energiát használ.

Az optimalizálás során nem változik meg a robot műveleti sorrendje vagy a munkavégzésének sebessége, kizárólag a mozdulatok közben történő gyorsulási és lassulási szakaszok rövidülnek.

Az előzetes eredmények alapján 15%-40%-os energia megtakarítást sikerült elérni az ipari robotok esetében, ami igazán figyelemre méltó eredmény. A tényleges energia-megtakarítás mértékének megállapításához még további vizsgálatok és ipari tesztek szükségesek.

A gyártó robotokra berendezkedett iparágak, mint például az autógyártás, az energiafogyasztás több mint felét a robotok jelentik. A robotok optimalizálása azonban csökkentené a gyárak energiaigényét, így növelve azok fenntarthatóságát miközben a gyártási költségek csökkennének.