A George Washington Egyetem kutatói egy a napenergiát hasznosító folyamatra leltek, amely kivonja a levegőből a széndioxid gázt és nanoszálakká alakítja azt.

szénszál

A globális felmelegedésért felelős gáz így tulajdonképpen „újrahasznosíthatóvá” válik. A folyamathoz napenergiát használnak, így az teljesen önfenntartó és környezetbarát.

A széndioxid kivonásához egy olvadt só keveréket használnak, melybe elektródákat helyeztek. A levegőben található szén-dioxid kölcsönhatásba lép a sóval és nanoszálakat alkot a felszínén.

A folyamatot még csak kis méretben tesztelték laboratóriumi körülmények között, azonban a kísérlet résztvevői nagyon bizakodóak. A szénszál egy speciális anyagnak számít, sokoldalúan hasznosítható, egy hihetetlenül erős és rugalmas anyag.

Ez a módszer egyszerre képes egy értékes anyagot előállítani miközben a légkört is tisztítja, így kell két legyet ütni egy csapásra. Persze ahhoz, hogy ez a kémiai folyamat érezhető változást okozzon a légkörben, egy Szahara méretű területre lenne szükség, ennek ellenére egy nagyon hasznos felfedezés történt.