Egy laboratóriumi kísérlet során a pekingi Csingua Egyetem és a bostoni MIT kutatói egy elrontott kísérletből hátramaradt anyagot használtak akkumulátorukban, az eredmény egy négyszer tartósabb akkumulátor lett.

akkumulátor

A kutatók alumínium nanorészecskékkel dolgoztak, ami alapvetően jó vezetőnek számít, azonban a rajta található oxidált réteg miatt nem bizonyult megfelelőnek. A nem kívánt réteg eltávolítását kénsav és titán-oxiszulfát keverékével végezték, mely eljárás során titánoxid rakódik le a felületen. Azonban az egyik adagot ottfelejtették a keverékben, ennek következtében vastagabb titánoxid réteg rakódott le miközben az alumínium is lányegesen megvékonyodott.

A kutatók kíváncsiságának köszönhetően a mintát nem dobták ki, hanem inkább megvizsgálták, végül akkumulátor anódként alkalmazták a félresikerült kísérlet eredményét. Az akkumulátort ötszázszor kisütötték és újratöltötték. Az eredmények alapján arra jutottak, hogy ennyi igénybevétel után négyszer nagyobb kapacitása maradt a kísérleti akkumulátoroknak, mint a hagyományos grafit anóddal ellátott lítium ionos akkumulátorok esetében.

A hagyományos grafit anóddal ellátott lítium ionos akkumulátorok a töltés során lassan kiszívják a lítiumot az akkumulátorból, így egy idő után teljesen használhatatlanná válnak. Azonban ez az új anód meghosszabbíthatja ezt az időtartamot, így az akkumulátorok élettartama nagymértékben megnőne.

A felfedezés után már csak az a kérdés, hogy sikerülhet e gazdaságosan ipari méretekben alkalmazni ezt az eljárást, ha igen akkor ez a lítium ionos akkumulátorok egy új generációját jelentené.