Egy újszerű módszerrel munkára fognák a holdat, az apály és a dagály keltette megújuló energiát használná fel egy új típusú úszó erőmű.

árapáj turbina

Kép: The Conversation

Ahogy a szél forgatja, a szélturbinákat, úgy hasznosítanák a víz alatti turbinák a víz mozgását is. A megújuló energiák egyik hátránya a kiszámíthatatlanság. A napelemek esetén a felhős idő, míg a szélerőműveknél a szélcsend okozhat kiesést. Ezzel szemben a hold megállíthatatlanul kering a föld körül és pontosan megjósolhatóak az árapály jelenségek.

A tervezés során arra jutottak, hogy a tenger fenekére telepített turbinák, túl költségesek. Az ilyen szerkezetek elhelyezéséhez speciális hajókra és dokkra van szükség, a karbantartásról nem is beszélve. Ennek kiküszöböléseként találták ki a tenger felszínén úszó szerkezetet, melynek a víz alá nyúló szárnyain helyeznék el a turbinákat.

Ez a felépítés tenné lehetővé a maximális termelést, hiszen víz iránya 6 óránként megváltozik, így a turbinákat mindig a megfelelő irányba lehetne pozicionálni.

Ebben a koncepcióban több terv is született, ezek az erőművel még tesztelés alatt állnak. Izgatottan várjuk melyik terv lesz a befutó, hiszen így egészen újszerű erőműtelepeket láthatnak napvilágot.