Az interaktív kiállítás szeptember 7-én kezdte meg őszi-téli körútját. A kamionon a Paks II bemutatására szolgál, melyet a nyári fesztiválokon közel tizenkétezren látogatták meg.

mvm kamion paks II interaktív kiállítás

Kép: MVM

A kamion 2009 óta járja az országot, és szolgáltat információt az atomerőm energiával kapcsolatban. A kiállítás résztvevői egy kérdőívet is kitölthettek az idei kiállítás keretében, ezt több mint ezren meg is tették. A kutatás eredménye szerint a választ adók több mint 70 százaléka úgy véli hosszú távon atomenergiával és a megújuló forrásokkal együtt fedezhető az ország biztonságos villamosenergia-ellátása. Továbbá a válaszadók zöme a legnagyobb gondnak az importfüggőséget jelölte meg és fontos tényezőként említette az árat.

Aszódi Attila kormánybiztos szerint: „Mindkét szempontból jó választás az atomenergia, hiszen az ára kedvező és csökkenti az importfüggőséget. az atomerőmű működése során nem termel szén-dioxidot, ezért a Paks II. beruházás Magyarország klímavédelmi célkitűzéseit is elősegíti.

A tájékoztató körút során a középiskolások és a nyolcadik osztályosok számára külön előadásokat tartanak melyek az ország energiapolitikájáról, az atomenergiáról és a paksi atomerőmű új blokkjainak előkészületeiről szolnak.