A féregjáratok egyfajta kozmikus alagútként szolgálnak két távoli pont között. Sokat halhattunk féregjáratokról az elméleti fizika vagy a tudományos fantasztikum világából, azonban spanyol tudósoknak sikerült átültetni az elméletet a gyakorlatba.

mágneses féregjárat

Kép: Nature

A létrehozott féregjárat képes a tér két különböző pontjának mágneses hullámai között kapcsolatot teremteni. Tulajdonképpen egy alagutat képez, ami képes közvetíteni a mágnese teret a két pont között.

De hogyan lehetséges ez?

A kutatók meta anyagokó és meta felületek segítségével hozták létre az alagutat. A meta anyagok speciális tulajdonsággal bírnak, elektromos és mágneses áteresztőképességük is negatív.

márneses féregjárat szerkezet fotóAz alagút képes a közelébe helyezett mágnes vagy elektromágnes mágneses erővonalait a másik oldalára sugározni, miközben a mágneses tér nem kimutatható a két végpont között. Eddigi tesztek alapján a mágneses tér egy olyan dimenzión keresztül utazik, ami kívül esik az általunk ismert dimenzión. A mágneses erővonalak továbbítása során mágneses monopólus jön létre a túloldalon, ami még különösebbé teszi a jelenséget, hiszen eddig a monopólust is csak elméleti jelenségként ismerhettük. A jelenség további leírása itt található.

A szerkezet felépítése

A féregjáratot egy gömb alakú szerkezetben hozták létre, amely több különböző rétegből készült. A gömb felületét ferromágnesből készítették. A ferromágneses anyagok képesek mágnesként viselkedni vagy kölcsönhatásba lépni mágnesekkel, ilyen például a vas is. A belső rétegeiben szupravezetők találhatóak, továbbá a gömböt keresztben egy henger alakúra feltekert ferromágneses lap található.

mágneses féregjárat felépítése

Kép: Nature

A gravitációs féregjárat még mindig lehetetlennek tűnik a tudósok számra azonban a mágneses féregjárat gyakorlati alkalmazása új kapukat nyithat meg előttünk. Az új felfedezés alkalmazási területei és fejlesztési lehetőségei még nem körvonalazódtak, azonban mindenképp érdemes figyelemmel kísérni a további eredményeket. A jövőben akár nagyobb távolságokat áthidalásával küldhetnénk mágneses jeleket, ha sikerülne megvalósítani, ez az adatátvitel egy újabb formája is jelenthetné.