Múlthéten indították be a Smog Free Tower nevű hét méter magas építményt Rotterdamban. A belsejében egy környezetbarát technológiát helyeztek el, amely ezentúl folyamatosan szűrni a környék levegőjét.

Smog Free Tower légtisztító torony

A szmog a világ nagyvárosaiban komoly gondot jelent, erre próbál megoldást nyújtani a Smog Free Tower. A tornyot egy holland művész alkotta meg, a benne található szűrő berendezés kifejlesztése több mint három évet vett igénybe.

A légtisztító óránként 30 ezer köbméternyi levegő megtisztítására képes. A berendezés magába szívja a szennyezett levegőt, ekkor a levegőben található porszemcséket pozitív töltésű ionokkal keverednek. Az ionok rátapadnak a szennyező porra, így az is pozitív töltésűvé válik. A pozitív töltésű port ezután magához vonzza a berendezés negatív töltésű porgyűjtője. Ezzel az eljárással képesek minden szennyerő anyagot kivonni a levegőből.

Az eljáráshoz minimális energia szükséges, így a torony teljesen környezetbarát módon képes üzemelni. A kiszűrt szennyezőanyagokat egy speciális tömörítési eljárással ékkövekké préselik és értékesítik. Az így befolyt pénzből újabb légtisztító tornyok telepítését tervezik.

A szeptember 4-én üzembe állított tornyot egy világ körüli turnéra indítják, a tervek szerint több nagyvárosban is kihelyezik, hogy népszerűsítsék jótékony hatását.