Az új rendszer a free@home nevet kapta, 60 különböző funkció vezérlésére képes, továbbá logikai alkalmazásával a folyamatok kombinálására is alkalmas.

abb okos otthon

Kép: ABB

Az ABB a berlini IFA fogyasztói elektronikai kiállításon bemutatta be fejlett, hanggal vezérelhető okos lakásautomatizálási rendszerét. Ez az újítás lehetővé teszi, hogy a vevők hangalapú paranccsal vezéreljenek otthonukat teljes egészében, ez magába foglalja a világítást, a fűtést, árnyékolás vezérlését és az ajtónyitást is. A rendszer további előnye, hogy okostelefonról, táblagépről és személyi számítógépről is irányítható.

A digitális kutatási szolgáltatásokra specializálódott BI Intelligence szerint az otthonautomatizálási készülékek piaca nagy ütemben terjed, a piaci igénye évente 50%-al növekszik.

Axel Kaiser az ABB Living Space Product Group vezetője elmondta: „Az a célunk, hogy az otthonautomatizálást minden korábbinál egyszerűbbé tegyük, és a free@home-mal új piaci lehetőségeket találjunk meg. Folytatjuk a termék funkcionalitásának továbbfejlesztését és a legújabb hangalapú vezérlés a felhasználói komfort és kényelem megteremtését szolgálja.

Az cég egy hibrid beszédfelismerő megoldást épített be, amely a nyelvtani alapú beszédfelismerést egy statisztikai beszédfelismerő modellel ötvözi. A hangvezérlő rendszerbe épített párbeszéd-feldolgozó egység algoritmusok segítségével ismeri fel a felhasználó szándékát és a szövegkörnyezetet. A felhasználónak nincs szüksége semmilyen betanításra, mivel a beszédmodell a free@home rendszerbe programozott szavak segítségével tud alkalmazkodni.

Az otthonautomatizálási megoldás Németországban, Hollandiában és Ausztriában a Busch Jaeger márkanévvel, míg az összes többi országban az ABB márkanév alatt kerül forgalomba.