Az Egyesült Királyság egyre nagyobb erőforrást fordít a sofőr nélküli okos autó kifejlesztésére. Az Egyesült Államok és Kína után úgy tűnik, hogy a szigetország is beszáll az önvezető autók versenyébe.

LUTZ Pathfinder a brit önvezető autó

Kép: Gizmodo

Most hivatalosan is megkezdődött a brit sofőr nélküli autó tesztelése. Bár riválisai sokkal előrébb járnak, várhatóan nem az fogja uralni a piacot aki legelőször kereskedelmi forgalomba hozza az autóját, ennél valószínűleg sokkal összetettebb ez a kérdés.

A vásárlók elsősorban a leggazdaságosabb járművet keresik, emellett mindig a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező modellek a legnépszerűbbek a piacon. De talán a legfőbb szempont a biztonság, hiszen sokan még mindig bizalmatlanok az önvezető technológiákkal szemben, így a győztes gyártóknak valószínűleg ezen a téren is nagyon meggyőzőnek kell lennie.

Az Egyesült Királyság önvezető modellje a LUTZ Pathfinder nevet kapta. A járművet Dél-London, Bristol, Covenrty és Milton Keynes utjain fogják tesztelni. Az autó maximális sebessége 25 kilométer/óra, így egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez egy városi járgány lesz, ezt az állítást apró mérete is alátámasztja.